ANALİZ ŞART !
Doğal balın kaynağı yalnızca doğadır. Balda hile olup olmadığını kokusuna, kıvamına, tadına ya da görüntüsüne bakarak anlamak mümkün değildir. Balın doğal olduğunun anlaşılması için analiz edilmesi gerekir.
Bal analizlerinin, konusunda uzman bir laboratuvarda gerçekleştirilmesi, sonuçların güvenilirliği açısından büyük önem taşır.
Analiz kapsamında ilk olarak balın gerçekliği incelenmelidir. Bu aşamada IRMS, HMF, prolin, diastaz, nem, iletkenlik değerleri ve şeker yapısı değerlendirilir.
Kimyasal analizin yanı sıra balın duyusal olarak da incelenmesi gerekir, sonraki aşamada kimyasal analiz sonuçlarının duyusal analiz sonuçları ile uyumu kıyaslanmalıdır.
Balın doğallığı anlaşıldıktan sonra kalıntı analizleri yapılmalıdır. Bu kapsamda naftalin analizinin yanı sıra sulfamethazine, tetrasiklin ve streptomisin kalıntılarının araştırılması gerekir.
Kalıntı analizinin ardından polen analizi ile arının hangi çiçeklerden nektar aldığı belirlenmelidir. Bu sayede balın orijin tespiti yapılabilmektedir.
Son aşamada analiz sonuçlarının bal konusunda uzman ve deneyimli bir ekip tarafından değerlendirilmesi ve yorumlanması gerekir.
“Doğal balın kaynağı yalnızca doğadır. Balda hile olup olmadığını kokusuna, tadına ya da görüntüsüne bakarak anlamak mümkün değildir.”
Özellikle Bartın ilinin Amasra ilçesinde faaliyet göstermekte olan Apigold markası, hacettepe üniversitesi aracılığı ile yapılan analizler sonucunda üretilen ballarında melisopalinolojik analizleri sırasında, 22 familyaya ait 27 bitki taksonunun polenlerine rastlanılmıştır. Bunların içerisinden kestane poleni için dominantlık oranı % 90’ın üzerindedir.
Bal ölümden başka her derde şifadır…
Hz Muhammed (SAV)