Sizleri, Apigold markasının profesyonel ve yetenekli bal üreticileri ile tanıştıralım ! Huzurlarınızda Kafkaslardan sizlere gerçek kestane balını sunmak için bu topraklara gelen Kafkas arılarımız !
KAFKAS ARISI ÖZELLİKLERİ ?
Kafkas arısı dünya genelinde bir çok yerde yaşar ama ana vatanı olarak ülkemizde üretimi yapılan tek damızlık Kafkas arısıdır. Üretim sahası olarak ve yaşam alanı olarak Artvin ili ve Ardahan ilinde yaşamaktadır. Bu illerde genelinde değil, özel bazı bölgelerinden izole sahası yapılarak üretimi yapılmaktadır. Kafkas arısı nerede yaşar sorusuna tam anlamıyla cevap bulmak için aşağıya ayrıntılı olarak başlıklara ayıralım.
Kafkas arısı geneli bir arı ismidir. Damızlık olarak yani saf üretimi belirli bölgelerde yapılır. Melez üretimi yani diğer bir adı ile f1 ana arı olarak ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde yaşamını sürdürmektedir. Melez ana arı; ana arısı kendi ırkından yani kafkas ırkı olup, erkeği ise farklı ırklardan (karniyol, Anadolu, İtalyan vb.) çiftleşmesi durumunda ortaya çıkan ana arıya melez (f1) ana arı denilmektedir. Bu şekilde melezleşen arılar bir çok yerde çalışır. Damızlık saf Kafkas arılar ise yüksek rakımlı yerlerin arısıdır. Yani ortalama 1000 rakımı üzerindeki yerlerde doğal yaşam alanıdır. Ülkemizde ise bu gibi yüksek yerler olan Artvin ve Ardahan’dır.
morfolojik özellikleri
Diğer arılardan daha iridirler. Gözden çıkan isçi arıların ağırlıkları 70 – 80 mg.dır.
Kitin esmer renktedir. Geçit formlarının ilk abdomen halkasındaki iki adet kahverengi leke bulunur.
Dağlık yöre Kafkaslarının tüm abdomen halkaları siyahtır.
Arı ırkları içinde en uzun dilli olanıdır.
Uzun dilleri sayesinde derin tüplü çiçeklerden de nektar toplayabilirler.